Egy ideje nagyon izgatta a fantáziámat, hogy kipróbáljam ezt a mostanság felettébb népszerű tortadekorációs módszert. Csak kellett egy megfelelő alkalom és némi ráhangolódás, hogy ilyet készítsek. Egy születésnapra kérték, hogy csináljak valamilyen tortát. Azonnal beugrott, hogy akkor ez mirror glaze cake lesz! Már napokkal előtte elkezdtem recepteket, videókat nézni, hogy mégis hogy készül a tükörglazúr? Mitől lesz ilyen szép fényes a torták felülete? Vajon otthoni körülmények között, sok gyakorlás nélkül is lehet szépet alkotni vagy csak a sztárcukrászok képesek rá? Jelentem, lehet simán! Azt gondolom, hogy az első próbálkozás is szépen sikerült, de tudom, mit csinálnék máshogy a következőnél. Mire érdemes odafigyelni? Hány ezer receptet nézzünk meg mielőtt belevágnánk? Melyik a tuti befutó? Alábbiakban összefoglalom tapasztalataimat és egy jó receptet a csilli-villi mázhoz.
- Ha nagyon precíz végeredményt szeretnénk, fagyasztott tortával próbálkozzunk. Lehetőleg szilikon formában készült mousse tortával, mely a mélyhűtőben teljesen átveszi a forma alakját, felülete tükörsimára fagy és a zselatinos máz könnyen fixálódik rajta.
- Én egy kókusz mousse tortát készítettem málnazselével bolondítva. Ezt a receptet is megosztom majd :)
- Fontos, hogy a glazúr 30-37 °C közötti hőmérsékletű legyen, amikor ráöntjük a tortára. Célszerű maghőmérővel figyelni!
- Minél több receptet olvastam, annál jobban összezavartak. Vannak eltérések zselatin por vagy lap használatában, egyéb összetevőkben. Végül a legszimpatikusabbat, egyszerűbbet választottam és teljesen jól működött.
Ami kelleni fog :
300 g kristálycukor
200 g kondenzált tej vagy tubusos sűrített tej
150 ml + 1 evőkanál víz
19 g zselatin por
125 ml víz ( a zselatin feloldásához)
350 g fehércsokoládé pasztilla
gél állagú ételfesték
Egy kisebb lábosba szórjuk a cukrot, hozzáadjuk kondenzált tejet és a vizet, majd alacsony lángon forraljuk össze, hogy a cukor teljesen feloldódjon. A zselatinport keverjük össze 125 ml vízzel és pár percig hagyjuk állni. Majd a zselatint adjuk hozzá a cukros keverékhez, amit levettünk a tűzről és alaposan keverjük össze egy kézi habverő segítségével. A folyadékot ráöntjük a csokoládé pasztillákra és kb. 5 percig hagyjuk, hogy teljesen felolvadjon a csoki. Majd mehet bele az ételfesték elképzelés szerint. Alaposan összekeverjük, hogy egységes színt kapjunk és megvárjuk, amíg minimum 37°C fokra visszahűl a máz. Ekkor kivesszük a fagyasztott tortát, előkészítünk egy tepsit vagy valamilyen tálcát, amire állványt ( lehet egy felfordított magasabb tál, akár egy konzervdoboz is) helyezünk. Ez azért szükséges, hogy legyen helye lefolyni a felesleges glazúrnak és ne a konyhapult ússzon zselatinban. Ha megfelelő hőmérsékletű a máz, egyszerűen csak leöntjük a fagyos tortát. Másik színű verzióból spatulával elkentem néhány cseppet. Ezután hagyjuk egy órát pihenni tortánkat, hogy a bevonat fixálódjon felszínén. Ami pedig lefolyt a tálcára, újra felhasználható és néhány napig hűtőben eláll. Csak újra kell melegíteni mikróban és ismét használhatjuk.