Az amerikaiak egyik igen kedvelt süteménye ez a két puha, kakaós tésztakorong közé töltött krémmel összeállított sütiszendvics. Az amish asszonyoktól eredeteztetik az alapreceptet, amit igazából a maradék tészták, piskóták felhasználására találtak ki. Amikor a gyerekek iskolába indulva észrevették, hogy uzsonnás tasakjukba is került ilyen sütemény, örömükben azt kiáltották: "whoopie!". Azt nem tudom, mennyire igaz, de ezzel magyarázzák a mókás hangzatú nevet. Manapság a legnépszerűbb kombináció a kakaós tészta pillecukor krémmel töltve. Az én ízvilágomnak nem annyira csábító ez a variáció, szóval készítettem egy csokihoz jól passzoló, banános krémet és a végén nyomkodtam egy kis darabolt diót, csokicseppeket az oldalára. Viszonylag egyszerű és nagyon finom sütemény, akár fagylalttal töltve is jó alternatíva.
Hozzávalók a tésztakorongokhoz:
113 g vaj
200 g kristálycukor
1,5 teáskanál szódabikarbóna
0,5 teáskanál sütőpor
0,5 teáskanál só
1 nagy tojás
1 teáskanál vanília aroma
65 g holland kakaópor
240 ml tej
255 g finomliszt
A krémhez:
250 g vaj
1 közepes banán
1 evőkanál citromlé
80 g porcukor (lehet több is, ízlés szerint)
1 teáskanál vanília aroma
Díszítéshez egy maroknyi dió apró darabokra vágva, csokicseppek
Elkészítés:
A sütőt melegítsük 180°C-ra. Keverjük össze a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sót, és sütőport. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat a cukorral, majd mehet bele a tojás, vanília aroma, tej is. Ezután több lépésben adagoljuk a lisztes keveréket a vajashoz. Az egynemű masszát sütőpapírral bélelt tepsire adagoljuk egy habzsák segítségével. Lehetőleg egyforma méretű tésztaadagokat nyomjunk ki (kb. 4cm átmérőjű). Vigyázzunk, hogy ne legyenek túl közel a kis tészta halmok egymáshoz, mert sütés közben szétterülnek és összeolvadhatnak! Ezután 8 percig sütjük, majd kivesszük és 1 percig pihenni hagyjuk. Utána átszedhető egy tálra, hogy teljesen kihűljön.
A szobahőmérsékletű vajat krémesre keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a pépesített banánt, melyre citromlevet öntöttünk (ez azért kell, hogy ne barnuljon meg a krémünk). Tovább keverjük egy percig és mehet is a habzsákba, összeállítjuk a sütiszendvicseket. Ééés Whooopie!