Patisserie Lalie

Patisserie Lalie

Whoopie pie banánkrémmel

2018. február 15. - szinverz

img_0083.jpg

Az amerikaiak egyik igen kedvelt süteménye ez a két puha, kakaós tésztakorong közé töltött krémmel összeállított sütiszendvics. Az  amish asszonyoktól eredeteztetik az alapreceptet, amit igazából a maradék tészták, piskóták felhasználására találtak ki. Amikor a gyerekek iskolába indulva észrevették, hogy uzsonnás tasakjukba is került ilyen sütemény, örömükben azt kiáltották: "whoopie!". Azt nem tudom, mennyire igaz, de ezzel magyarázzák a mókás hangzatú nevet. Manapság a legnépszerűbb kombináció a kakaós tészta pillecukor krémmel töltve. Az én ízvilágomnak nem annyira csábító ez a variáció, szóval készítettem egy csokihoz jól passzoló, banános krémet és a végén nyomkodtam egy kis darabolt diót, csokicseppeket az oldalára. Viszonylag egyszerű és nagyon finom sütemény, akár fagylalttal töltve is jó alternatíva.

Hozzávalók a tésztakorongokhoz:

113 g vaj

200 g kristálycukor

1,5 teáskanál szódabikarbóna

0,5 teáskanál sütőpor

0,5 teáskanál só

1 nagy tojás

1 teáskanál vanília aroma

65 g holland kakaópor

240 ml tej

255 g finomliszt

A krémhez:

250 g vaj

1 közepes banán

1 evőkanál citromlé

80 g porcukor (lehet több is, ízlés szerint)

1 teáskanál vanília aroma

Díszítéshez egy maroknyi dió apró darabokra vágva, csokicseppek

Elkészítés:

A sütőt melegítsük 180°C-ra. Keverjük össze a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sót, és sütőport. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat a cukorral, majd mehet bele a tojás, vanília aroma, tej is. Ezután több lépésben adagoljuk a lisztes keveréket a vajashoz. Az egynemű masszát sütőpapírral bélelt tepsire adagoljuk egy habzsák segítségével. Lehetőleg egyforma méretű tésztaadagokat nyomjunk ki (kb. 4cm átmérőjű). Vigyázzunk, hogy ne legyenek túl közel a kis tészta halmok egymáshoz, mert sütés közben szétterülnek és összeolvadhatnak! Ezután 8 percig sütjük, majd kivesszük és 1 percig pihenni hagyjuk. Utána átszedhető egy tálra, hogy teljesen kihűljön. 

A szobahőmérsékletű vajat krémesre keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a pépesített banánt, melyre citromlevet öntöttünk (ez azért kell, hogy ne barnuljon meg a krémünk). Tovább keverjük egy percig és mehet is a habzsákba, összeállítjuk a sütiszendvicseket. Ééés Whooopie!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinverz.blog.hu/api/trackback/id/tr3513660792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása