Patisserie Lalie

Patisserie Lalie

Sóskaramellás csokitorta

2018. február 21. - szinverz

img_0121.JPG

Az idei téli szezon számomra legkedveltebb kombinációja a sóskaramella és csokoládé. Tömény, ugyanakkor selymes és pikáns ízélmény egyben, ahogy a gazdag édességet kiegészíti egy visszafogott, sós lecsengés. Ezekben a szürke, hideg téli napokban nagyszerű kényeztetés szemnek és szájnak egyaránt. Volt egy jó karamell receptem és egy nagyon egyszerű, csokis süti alapom. Összeraktam és ez lett belőle.

Maga a torta kicsit időigényes, de ha  túljutunk a három alap összetevő (csokikrém, sóskaramell szósz, csokis piskóta) elkészítésén, már gyorsan összeállítható és nagyon megéri. 

1. Szuper gyors, univerzális csokis tészta (Minden hozzávalót egy 145 g-os joghurtos pohárral mérünk ki!)

- 6 tojás

- 2 pohár finomliszt

- 2 pohár cukor

- 1 pohár holland kakaópor

- 1 pohár étolaj

- 1 zacskó sütőpor

- 1 teáskanál szódabikarbóna

- 2 pohár natúr joghurt vagy tejföl

-1 teáskanál vanília aroma

A sütőt 180ºC fokra melegítjük. Minden hozzávalót kimérünk egy tálba, majd gépi habverő segítségével addig keverjük, míg szép egynemű tészta lesz. Mivel ennél a receptnél 3 piskótarétegre volt szükség, a tésztát 3 egyforma részre osztjuk és egy 18cm átmérőjű tortaformában egyenként kb.35-40 perc alatt megsütjük. Majd félretesszük, szépen kihűtjük a piskótákat. Egyébként egy kétrétegű tortához, 22cm átmérőjű formában is ideális arány ez a recept.

2. Sóskaramella szósz

- 100 g cukor

- 45 g vaj

- 1 dl tejszín

- 1 mokkáskanál só

Cukrot lassú tűzön kevergetve felolvasztjuk. Amikor már teljesen feloldódtak a cukorkristályok és kezd aranybarna lenni a szirup, beledobjuk a vajat. Vigyázzunk, mert könnyen kifuthat amikor elkezd buborékosodni a főzet! Tovább keverjük kb. 1 percig, majd mehet bele a tejszín is és további 1-2 percig főzzük. A végén beleszórjuk a sót, átkeverjük mégegyszer és levesszük a tűzről. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

3. Csokoládé krém

- 350 g vaj (szobahőmérsékletű)

- 120 g porcukor

- 100 g étcsokoládé olvasztva (kb.60%-os kakaótartalmú)

- 25 g holland kakaópor

- 2 evőkanál tejszín

- 1 teáskanál vanília aroma

Először habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, kakaóport, vanília aromát. 5-6 percig keverjük, amíg szép, egynemű elegyet kapunk. Majd elfelezzük a krémet és az egyik adaghoz 2 evőkanál tejszínt keverünk, hogy kicsit lazítsuk a masszát ami a tésztarétegek közé kerül. A másik felét pedig habzsákba töltjük a torta tetejének díszítéséhez.

Torta összeállítása:

A lehűlt tésztalapok közé kenjük először a csokikrémet, majd sóskaramell szószt simítunk el a tetején, egymásra tesszük a rétegeket . A torta tetejét megkenjük, kidíszítjük a habzsákban félretett csokikrémmel. Nem javaslom az oldalát is beborítani masszával, mert a karamellszósz kifolyik kicsit és szerintem úgy jobban mutat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinverz.blog.hu/api/trackback/id/tr5913686374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása